Zachránce stovek děti Antonín Kalina má v rodné Třebíči Strom života

Třebíč otevře novou expozici místnímu rodákovi Antonínu Kalinovi, který zachránil tisícovku dětí v koncentračním táboře Buchenwald. Před sedmi lety jej za to izraelský památník obětí holocaustu Yad Vashem ocenil titulem Spravedlivý mezi národy.

Už v roce 2017 vznikla v Třebíči u příležitosti 115. výročí Kalinova narození k jeho poctě Pamětní síň. „Přirozeným pokračováním těchto aktivit je letošní rozšíření stávající expozice o část nazvanou Děti Antonína Kaliny,“ sdělila mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Kalinův otec byl obuvník a rovněž jeho syn se vyučil tomuto řemeslu. Mladého Kalinu zavřeli v roce 1939 – byl z něj politický vězeň. Nejprve prošel lágrem Dachau, aby se později dostal do Buchenwaldu.

V roce 1944 se tam stal takzvaným „blokovým“ a vytvořil unikátní záchranný mechanismus pro vězně, hlavně ty dětské.

Přišel s myšlenkou soustřeďovat děti v jednom bloku s číslem 66. A když docházelo na transporty na smrt, vymyslel třeba to, že se na dveře bloku dá cedule, že tam řádí tyfus. Toho se Němci báli.

„Každým dnem tam stál tváří v tvář smrti,“ řekl o Kalinovi publicista a badatel Stanislav Motl, který se o příběhu dověděl postupně v Izraeli a USA.

Kalinou zachráněných dětí z koncentračního tábora bylo nakonec přes 900. A jejich záchranu bude nyní nově symbolizovat Strom života – unikátní umělecká kovářská a pasířská práce mistrů a studentů třebíčské střední průmyslové školy.

Kovaná plastika stromu je zdobená listy, na nichž jsou vytepaná jména všech zachráněných dětí.

Slavnostní otevření nové části expozice se koná ve čtvrtek v 16 hodin v Zadní synagoze v Třebíči.

 

ZDROJ:

iDNES.cz, 20. 2. 2019