Zachránce stovek židovských dětí má v Třebíči pamětní desku

Na nový hřbitov v Třebíči město umístilo pamětní desku, která připomíná Antonína Kalinu. Třebíčský rodák, jehož nacisté za války věznili v koncentračních táborech, zachránil na sklonku války asi devět set židovských chlapců.

Díky své odvaze jim pomohl zfalšovat dokumenty, čímž z nich „papírově“ udělal křesťany, pomáhal jim i materiálně. Stát Izrael mu za toto hrdinství v roce 2012 in memoriam udělil titul Spravedlivý mezi národy. Kalina je také čestným občanem Třebíče a od roku 2019 má v židovské čtvrti expozici, která mapuje jeho život.

Nová pamětní deska není v Třebíči první, která ho připomíná. První byla už v roce 2014 umístěna na bývalou židovskou školu v Zámostí. „Novou deskou na hřbitově jsme chtěli zajistit důstojné pietní místo, kde lze zapálit svíčku nebo položit květinu ve vzpomínce na třebíčského rodáka a hrdinu,“ uvedl místostarosta města Miloš Hrůza.

Hrob Antonína Kaliny se nenachází v Třebíči, nýbrž na Olšanských hřbitovech. „Pokud tedy chtěl někdo z Třebíče uctít jeho památku, musel do Prahy. Rozhodli jsme se tedy zřídit podobné pietní místo jako v případě třebíčského malíře Vlastimila Tomana. Toho lidé také mohou uctít na třebíčském hřbitově. Jeho pamětní deska je hned vedle desky pana Kaliny,“ sdělila tisková mluvčí města Irini Martakidisová.

Další podobné pamětní desky umístěné přímo na hřbitově radnice zatím nechystá. V nejbližší době však město odhalí dvě nové desky jinde v Třebíči. „První, kterou v listopadu umístíme na Komunitní centrum, bude připomínat oběti babických procesů. Druhá bude na Kanciborku a uctíme jí památku generála Syrového. Tu připravujeme společně s příbuznými pana generála,“ doplnila mluvčí.

 
ZDROJ: