Ivana Zemanová uctila v Třebíči památku rodáka Antonína Kaliny

Manželka prezidenta paní Ivana Zemanová navštívila v úterý 25. června Třebíč. Jejím hlavním cílem byla prohlídka nově otevřené expozice Děti Antonína Kaliny, Pamětní síně Antonína Kaliny, Zadní synagogy a procházka po židovské čtvrti.

Krátce před polednem zavítala Ivana Zemanová do třebíčské společnosti ZON, kde ji přivítal ředitel Ferdinand Kubeš a osobně ji provedl závodem, který vyrábí limonády už od roku 1879.

Poté zamířila do židovské čtvrti, kde se v budově vedle Zadní synagogy nachází Pamětní síň Antonína Kaliny a také nově otevřená expozice Děti Antonína Kaliny. Přivítala ji ředitelka Městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Zatímco příběh Nicholase Wintona nebo Oskara Schindlera lidé znají, o Antonínovi Kalinovi se dlouho nevědělo. O záchraně tisícovky židovských dětí se veřejnost dozvěděla před několika lety, a to díky spisovateli a dokumentaristovi Stanislavu Motlovi.

„V roce 2014 daroval současný starosta Pavel Pacal panu prezidentovi knihu od spisovatele Motla s názvem Děti Antonína Kaliny. O čtyři měsíce později udělil prezident Antonínu Kalinovi státní vyznamenání Za zásluhy I. Stupně in memoriam,“ připomněla Jaromíra Hanáčková a dodala, že i tento počin výrazně přispěl k rozšíření povědomí o statečném rodákovi z Třebíče. Ivana Zemanová přiznala, že viděla dokument a příběh Antonína Kaliny velmi dobře zná. Ocenila kovaný strom života s listy a jmény 860 zachráněných dětí, který vytvořili mistři a učni Střední průmyslové školy Třebíč. „Je to velmi důstojné připomenutí toho, co Antonín Kalina vykonal,“ pronesla přímo u ústředního exponátu, a také pochválila šikovnost jeho tvůrců.

Další zastávkou byla Zadní synagoga, kde si Ivana Zemanová se zájmem vyslechla pohnutou historii třebíčských Židů. Navštívila také ženskou galerii a pozornosti ji neušel model židovského města. Osobně si vyzkoušela, jak interaktivní model funguje. Na drobné občerstvení se pak zastavila v kavárně Vrátka a podívala se také do pekárny, kde denně pečou desítky chlebů pro místní zájemce.

Prezident Miloš Zeman je i se svou ženou na oficiální návštěvě Vysočiny od úterý 25. do čtvrtka 27. června. Hlava státu už stihla navštívit Humpolec, dnes, ve středu 26. června zavítá do městyse Vladislav nebo obce Kadolec a navštíví i společnost FRAENKISCHE CZ s. r. o. a zítra, ve čtvrtek 27. června ukončí oficiální návštěvu v Bystřici nad Pernštejnem.

 

ZDROJ: 

Noviny Kraje Vysočina, 26. 6. 2019