ČLÁNKY

Zachránce stovek židovských dětí má v Třebíči pamětní desku

Na nový hřbitov v Třebíči město umístilo pamětní desku, která připomíná Antonína Kalinu. Třebíčský rodák, jehož nacisté za války věznili v koncentračních táborech, zachránil na sklonku války asi devět set židovských chlapců.

zobrazit více

Před třiceti lety zemřel Antonín Kalina

Během druhé světové války vzniklo mnoho hrdinských příběhů. Stejně jako mnoho dalších měst, má svého tajného hrdiny také Třebíč. Je jím Antonín Kalina, který v letech 1944-45 zachránil před smrtí v koncentračním táboře Buchenwald přes devět set dětí. A právě 26. listopadu 2020 uplynulo třicet let od jeho úmrtí.

zobrazit více

Rebel bez kapky strachu zachránil stovky dětí

Sir Nicholas George Winton zachránil v březnu 1939 stovky židovských dětí. Vycházejí o něm knihy, stejně jako o Oskaru Schindlerovi, který taky patří k zachráncům z dob nacistické okupace.

 

zobrazit více

Kovaný strom se jmény dětí, které měly zemřít

Expozice Děti Antonína Kaliny, umístěná v přízemí židovského domu v sousedství Zadní synagogy v Třebíči, získala třetí místo v kategorii kulturní počin roku 2019 v anketě Kraje Vysočina Zlatá jeřabina.

zobrazit více

Antonín Kalina - v podmínkách koncentračního tábora dokázal zachránit tisícovku dětí

Dlouhých šest let prožil v koncentračních táborech. V jeho papírech bylo napsáno "návrat nežádoucí". Přesto dokázal v těchto podmínkách zachránit kolem tisícovky převážně židovských dětí. Jsou mezi nimi i nositelé Nobelovy ceny. Česko tak má svého Schindlera či Wintona, o kterém se dlouho nevědělo. Jmenoval se Antonín Kalina a pocházel z Třebíče. Pro českou veřejnost ho objevil publicista Stanislav Motl. Jméno Antonín Kalina poprvé uslyšel v Izraeli v polovině 90. let.

zobrazit více

Ivana Zemanová uctila v Třebíči památku rodáka Antonína Kaliny

Manželka prezidenta paní Ivana Zemanová navštívila v úterý 25. června Třebíč. Jejím hlavním cílem byla prohlídka nově otevřené expozice Děti Antonína Kaliny, Pamětní síně Antonína Kaliny, Zadní synagogy a procházka po židovské čtvrti.

zobrazit více

S nasazením života zachraňoval děti z tábora Buchenwald

Nová expozice Děti Antonína Kaliny v Třebíči od čtvrtka připomíná židovské děti, které v koncentračním táboře Buchenwald zachránil třebíčský rodák Antonín Kalina. Navazuje na expozici o Kalinovi otevřenou před dvěma lety. Ústředním exponátem je kovaný strom života s listy a jmény 860 zachráněných dětí. Podrobně se expozice věnuje sedmi z nich a také pražskému lékaři Jindřichu Flusserovi, který Kalinovi se záchranou pomáhal.

zobrazit více

Zachránce stovek děti Antonín Kalina má v rodné Třebíči Strom života

Třebíč otevře novou expozici místnímu rodákovi Antonínu Kalinovi, který zachránil tisícovku dětí v koncentračním táboře Buchenwald. Před sedmi lety jej za to izraelský památník obětí holocaustu Yad Vashem ocenil titulem Spravedlivý mezi národy.

zobrazit více